Batranul Charlie functioneaza din nou

Dupa cum se stie, cateva luni repetorul YO9C din Bucegi a fost scos din functiune.

Conditiile meteo grele, rautatea unora, lunga perioada de functionare impuneau inlocuirea antenelor, verificarea filtrelor duplexoare, inlocuirea unor mufe ~ conectoare,  verificarea receptorului, inlocuirea cablurilor coaxiale de la antene etc.
Problema alimentarii cu energie s-a rezolvat intrucat locul unde este amplasat YO9C a fost preluat de A.S. SKYWOLKER un grup de baieti minunati pasionati de alpinism, zbor cu parapanta si SALVAMONT. Cu ajutorul lor s-a realizat un nou tablou electric de comanda, cu sigurante si linie separata pentru "Charlie".


In urma cu cateva luni am inlocuit una din vechile antene cu o antena verticala profesionala.  A doua antena a ramas la Busteni la Marian - Y03FEN/P pentru a-i monta mufele de legatura si cablul de alimentare.
Vara si toamna au trecut repede iar noi fiecare cu problemele lui nu am gasit timp si energie sa urcam acolo sus sa terminam treaba.  La sfarsitul lunii octombrie, intrucat aparusera noi probleme  si la Vf. Omu, unde avem un alt repetor ce nu mai functioneaza,  am urcat la munte cu YO6FWM   - Cozmin  si YO3GON   - Vasile.  Am mers la Vf. Omu si am inceput colaborarea cu noua echipa ce va deservi statia Meteo. Am dus din nou acolo vechiul repetor care prin "stradania" unor prieteni ajunsese la ... Babele.
Dupa ce m-am despartit de YO6FWM si YO3GON care pierdeau ultima telecabina, ajutat de baietii de la Sky Walker am coborat filtrele duplexoare si toata aparatura de la YO9C si am adus-o in Bucuresti.
Cu YO3GON am transportat-o apoi la Dan - YO3AID pentru verificari, reparatii ~ reglaje. Intrucat au aparut unele probleme, nea Traian – YO3ABI preia toata aparatura (care in treacat fie spus cantareste peste 40 kg) si o duce la Marian  - YO3FBL la serviciu unde exista aparatura de masura adecvata.
Pentru reglaje si reparatii s-a oferit sa ne ajute si Mihai  - YO3FWR ce lucreaza la IEMI, care a obtinut chiar acordul conducerii intreprinderii pentru a ne sprijini.
Tot YO3ABI impreuna cu Cristi - YO3GWM aduce repetorul la FRR, de unde in prima sambata a lunii noiembrie il preiau impreuna cu Cristi - YO3GWM si plecam cu trenul la Busteni .

Cristi este un tanar bine dezvoltat, are 17 ani si este "bolnav" de radioamatorism. Boala a capatat-o in casa de la tatal sau care este Nicu – YO3FBD.

Pe tren, conductorul vazand filtrele duplexoare intr-un colt de vagon, acoperite cu un sac de panza alerteaza politia feroviara cum ca cineva a amplasat o bomba. Initial se crede ca "bomba" a fost adusa in tren de un batranel nevinovat. Lucrurile se lamuresc si noi coboram la Busteni, inainte de Predeal unde ne asteptau specialistii in pirotehnie. Il cautam pe YO3FEN, preluam si a doua antena si mergem la telecabina unde era o aglomeratie de nedescris.  Ajungem sus si cu greu caram toate materialele pana la amplasamentul lui Charlie. Ne ajutam de scripeti si corzi de alpinism pentru a ridica echipamentul sus, montam antena, cablurile si repunem in functiune pe YO9C.  Primele semnale ale acestuia sunt insotite de raspunsurile a numeroase statii din: YO9,  YO7, YO3  si chiar YO6.  Mai trebuie facute cateva reglaje finale cu un wattmetru - reflectometru de precizie pe partea de emisie, pentru a mari un pic puterea radiata.

Am fost ajutati la instalare de Max si Felix doi studenti din Pucioasa, care candva au fost elevii lui YO9AGI la Clubul Copiilor din localitate precum si de Mirel un alt student de bastina din Alexandria, care si el candva a cochetat cu radioamatorismul. Multumiri de asemenea pentru Radu zis si "Gogo" omul de baza de la A.S. Sky Walker.

Multumiti de ceea ce am facut coboram  incet pe jos lunga si dificila Vale a Jepilor.  Speram ca nu peste mult timp se vor rezolva  si problemele legate de repetorul de la VF. Omu. Ne aiuta pentru aceasta si Romi - YO6QT  impreuna cu Cozmin - YO6FWM.                 

 YO3APG

Sustine proiectul

Dacă te numeri printre cei care vor să participe, în diverse moduri, la mentinerea echipamentelor în stare optimă, mai jos există detalii despre modalitătile prin care ne puteti sprijini.

  • Donatii prin transfer bancar
  • Sponsorizari